Teva
Ambroxol Hirek Aloldal Mi Hurutoldonk 2x

A mi hurutoldónk a TEVA-tól

Az ambroxol számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, melyek az alsó légutakat érintő akut és krónikus megbetegedések során elősegítik a nyák kiürülését..

Az ambroxol számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, melyek az alsó légutakat érintő akut és krónikus megbetegedések során elősegítik a nyák kiürülését, ezáltal pedig normalizálódik a légzőszervi tónus, ami javítja a köhögést. A 12 év feletti gyerekek, serdülők és felnőttek számára javallt 30 milligrammos tabletta mellett ki kell emelni a milliliterenként 3 mg hatóanyagot tartalmazó szirupot, mely már 0 éves kortól alkalmazható. A szirup pontos adagolhatóságát a 0,25 ml-enkénti beosztással ellátott, 5 ml-es szájfecskendő, a lezárást pedig a biztonsági kupak segíti.

A tüdő természetes öntisztulása, a mukocioliáris klírensz összetett mechanizmus és egy hatékony nyákoldónak is komplex módon kell beavatkoznia, hogy a „bonyolult gépezet fogaskerekeit beolajozva” minél hatékonyabban segítse a folyamatot. Az ambroxol mukolítikus hatása azt jelenti, hogy segíti a már megtermelődött sűrű nyák kiürülését, a szekretolítikus hatás pedig az a folyamatot, hogy a nyáktermelés iránya a hígabb, könnyebben eltávolítható nyák felé tolódik el. Mit sem ér azonban a nyák minősége, ha az eltávolításért felelős „söprögetők”, az alsó légutak csillószőrei hanyag munkát végeznek. Az ambroxol szekretomotoros hatása révén képes fokozni a csillószőrök mozgási frekvenciáját és még a számukat is tudja növelni.

Istock 1188977900 12x

A fenti hatások következtében az ambroxol helyreállítja a hörgők tisztító mechanizmusait, de nem éri be ennyivel. A légutak legutolsó szakaszán már nincsenek csillószőrök, itt valami más fegyvert kell bevetni. Az ambroxol a kis hörgőcskékben és a léghólyagocskákban serkeni egy létfontosságú anyag, a szörfaktáns képződését, így biztosítja a terminális szakasz tisztulását, a tüdőszövet stabilitását, végül pedig serkenti a légzőmechanizmusokat és elősegíti a gázcserét. Preklinikai vizsgálatok során az ambroxol antioxidáns hatását is igazolták.

Hiába a hatékony gyógyszer, ha a bevétel során az adag egy része „elvész”. Erre a tabletták esetén kisebb az esély, a szirupok esetén annál nagyobb. A régen „kanalas” orvosságnak nevezett folyékony gyógyszerformák beadása során a kívánt adag könnyen az adagolóban maradhat, csökkentve a hatékonyságot. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a hagyományos adagolókanalas beadás helyett a szájfecskendő alkalmazása gyermekek esetén pontosabb adagolást tesz lehetővé. Az ambroxol szirup kellemes málna íze és illata biztosítja, hogy a bejuttatott hatóanyag a lenyelésig a szájban is maradjon.

Mi Hurut Oldonk

Nyákoldót ne alkalmazzunk közvetlenül sem az esti sem a nappali alvást megelőzően, nehogy összegyűljön a váladék a légutakban. Kényelmesebb olyan gyógyszert választani, mint az ambroxol, melyet antibiotikummal egy időben is bevehetünk, vagy beadhatunk gyermekünknek. Vannak nyákoldók, melyek antibiotikummal csak két órás időeltolódással alkalmazhatók.

Irodalom
  • https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=17253
  • J. Hofmanová et al: A Novel Oral Syringe for Dosing and Administration of Multiparticulate Formulations: Acceptability Study in Preschool and School Children (Pharmaceutics 2020, 12, 806)
  • I. Neves et al: Dosing Accuracy of Oral Extemporaneous Suspensions of Antibiotics: Measuring Procedures and Administration Devices (Pharmaceutics 2021, 13, 528)