Teva
Ambroxol Hirek Aloldal Hazi Gyogymodok 2x

Házi gyógymódok hurutos köhögés esetén

A köhögés komplex folyamat és a leggyakrabban a légutak megtisztítására szolgál.

A köhögés komplex folyamat és a leggyakrabban a légutak megtisztítására szolgál. Fennállásának időtartama alapján akut (heveny), szubakut és krónikus (idült) köhögésről beszélünk. Az akut köhögés kevesebb, mint 3 hétig tart, a szubakut köhögés időtartama 3-8 hét, ezután a köhögés már krónikus. Míg az akut köhögés leggyakoribb oka a felső légúti vírusfertőzés, hosszabb ideig tartó köhögés esetén más szervek megbetegedésére is gondolni kell.

A légutak mellett a köhögést válthat ki a szívburok, a rekeszizom, a mellhártya, a nyelőcső és a gyomor megbetegedése is. Nem múló, vagy banális felső légúti fertőzéssel nem magyarázható köhögés esetén haladéktanul orvoshoz kell fordulni. Ha köhögésünk néhány napja áll fenn és orrfolyás, tüszkölés, torokfájás, hőemelkedés, rossz közérzet valamint enyhe fejfájás társul hozzá, nagy valószínűséggel „megfáztunk.” Amennyiben orvosunk nem javasol mást, az akut köhögés csillapítására számos népi praktika, természetes gyógymód és vénymentesen kapható szer között választhatunk.

Akut köhögés esetén sem felnőttek, sem gyermekek számára ne adjunk köhögésgátlót. A légúti gyulladásos megbetegedéshez társuló akut köhögés során szervezetünk a légutakba került kórokozóktól és váladéktól szeretne megszabadulni. A folyamatot a tüdő természetes öntisztító mechanizmusa, az úgynevezett mukociliáris klírensz készíti elő, a köhögés lényegében ennek a befejező állomása. Ne akadályozzuk meg feleslegesen a tüdő természetes öntisztulását!

Istock 649295840 12x

Rövid ideje fennálló köhögés esetén tehát olyan praktikákat érdemes alkalmazni, melyek segítik a hurutos váladék felszakadását, eltávolítását, és ezáltal végső soron, indirekt módon könnyítik a köhögést.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) számos gyógynövény hatását értékelte. Álláspontjuk 2010. óta érdemben nem változott és jelenleg az alábbi – nálunk is megtermő – növények valamely részét tartják alkalmasnak a légúti váladék oldására: szurokfű, csalán, kakukkfű, kamillavirág, bazsalikom, valamint a fekete nyárfa fiatal rügye. Kellő fajismeret esetén a gyógynövények egy részét saját magunk is begyűjthetjük és elkészíthetjük belőle a hurutoldó teát. Aki az egzotikusabb növényeket részesíti előnyben, gondolhat az izlandi zuzmóra, az ázsiai eredetű léggömbvirágra vagy a királyi keserűre. Ha a panaszokhoz torokfájás is társul, hasznos kiegészítő a teák mézzel történő ízesítése, illetve a sós vizes gargarizálás.

Istock 649295694 22x

Amennyiben komplex hatással rendelkező, vény nélkül elérhető gyógyszert keresünk, ne feledkezzünk meg az Ambroxol-Teváról, mely számos előnyös tulajdonsággal rendelkező mukoaktív gyógyszer. Helyreállítja a szervezet védekező mechanizmusaiban fontos szerepet játszó légúti tisztulást és megkönnyíti a köhögést. Hatása a nyák minőségében, a légúti csillószőrök működésében és a léghólyagocskákban egyaránt megmutatkozik.

Irodalom