Teva
Hirek Kat Aloldal Hero 2x

Hurutoldás csecsemőknél

Csecsemőkorban a légzőszervi elváltozások számítanak a leggyakoribb kórképnek.

Csecsemőkorban a légzőszervi elváltozások számítanak a leggyakoribb kórképnek. A csecsemőkori megbetegedések kétharmada akut légúti gyulladás. Nem ritka, hogy ebben az életkorban egy év folyamán 4-12 ilyen epizód is lezajlik. A vírusfertőzésekhez ráadásul csecsemők esetén 30 %-ban bakteriális felülfertőződés társul. Az akut légúti gyulladás vezető tünete a köhögés, ennek csillapítása, vagyis a köhögés reflex elnyomása káros és ellenjavallt.

Az újszülöttek légzésszáma percenkét 55, féléves korban 40, és még egyéves korban 35, ami a felnőttek légzésszámának a duplája. A gyakoribb légzéshez normális esetben is fokozott váladékürítés társulhat. A tüdő természetes öntisztító mechanizmusa a légvétel során tüdőbe jutott káros anyagoktól szeretne megszabadulni. Ilyenek a por, a pollenszemcsék, a kórokozók vagy a dohányfüst. Amikor a légutakban gyulladásos folyamat zajlik, a nyák összetétele megváltozik, besűrűsödik és akadályozza a söprögető szerepét betöltő csillószőrök mozgását. Hiába az erőltetett köhögés, a váladék a légutakban marad.

Hurutoldas Csecsemoknel Pic01

A csillószőrök és a nyákréteg által biztosított öntisztulás, a mukociliáris klírensz segítségével a hörgőkben a váladék 4-10 mm/perc sebességgel halad kifelé. Amennyiben a nyákréteg sűrűsége gyulladásos folyamat következtében megnő, a tisztulás sebessége a felére csökkenhet, de a nyákdugó akár a mögöttes légutak elzáródását is kiválthatja. Ennek következtében károsodik a gázcsere, egyes szakaszok légtelenné válnak, nagyobb területre terjedhet a fertőzés és még az A-típusú immunglobulinok mennyisége is csökken.

Szerencsére rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, melyek csecsemők számára már 0 éves kortól alkalmazhatók a nyák oldására és a köhögés könnyítésére. Az ambroxollal folytatott több mint 100 klinikai vizsgálat során több mint 15 ezer beteg adatait értékelték, bennük akut és krónikus betegségben szenvedő felnőtteket és gyermekeket. Gyermekek számára az Ambroxol-Teva szirup alkalmazása hatékony segítséget jelent akut és krónikus légúti kórképek következtében károsodott nyákképződés és nyáktranszport esetén.

Csecsemők esetén ne alkalmazzunk nyákoldókat közvetlenül a napközbeni és az éjszakai altatást megelőzően, azért, hogy elkerüljük a nyák felhalmozódását a légutakban. A nyákoldó kezeléssel párhuzamosan gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról is. Jó tudni, hogy a normál légúti váladék 95 %-ban vizet tartalmaz.

Válasszunk olyan nyákoldót, melyet antibiotikummal egy időben is beadhatunk a babának. Ne feledjük, a bakteriális felülfertőződés veszélye miatt orvosunk – amennyiben indokoltnak tartja – antibiotikumot is fog rendelni a nyákoldó mellé. Az ambroxol antibiotikummal egy időben is bevehető, egyes antibiotikumok bejutását pedig fokozza a hörgőváladékba.

Irodalom
  • I. Davydova et al: Mucolytic therapy in infants (www.researchgate.net/ publication/284440133)
  • R. Linssen et al: Rational use of mucoactive medications to treat pediatric airway disease (Paediatric Respiratory Reviews 36 (2020) 8–14)
  • F. Scaglione et al: Mucoactive Agents in the Therapy of Upper Respiratory Airways Infections: Fair to Describe Them Just as Mucoactive? (Clinical Medicine Insights: Ear, Nose and Throat Volume 12: 1–9, 2019)
  • A. Kantar et al: An overview of efficacy and safety of ambroxol for the treatment of acute and chronic respiratory diseases with a special regard to children (Multidisciplinary Respiratory Medicine 2020; 15:511)
  • ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=17253