Teva
Hero Kiemelt Cikk A Nyákoldók Helyes Alkalmazása 2x

Miért fontos a hurutoldás?

Bizonyára mindenki tapasztalta, mi történik, ha össze nem illő ételeket, esetleg italokat fogyasztunk közvetlenül egymás után. A nem kívánatos táplálék szervezetünkben – kellemetlen tünetek kíséretében – „összevész”.

Bizonyára mindenki tapasztalta, mi történik, ha össze nem illő ételeket, esetleg italokat fogyasztunk közvetlenül egymás után. A nem kívánatos táplálék szervezetünkben – kellemetlen tünetek kíséretében – „összevész”. Nincs ez másként a gyógyszerek esetén sem. Vannak készítmények, melyek nyugodtan bevehetők egyszerre, míg más szerek esetén nem kívánatos kölcsönhatás léphet fel.

A jelenség neve a szakirodalomban: interakció.

Az orvos a recept felírása során a lehetséges interakciókat is figyelembe veszi. Ilyen jellegű kölcsönhatástól azonban a receptmentesen megvásárolható gyógyszerek, így a nyákoldók sem kivételek. Erről pedig már a betegeknek is tudnia kell.

Az alsó légúti fertőzések esetén az orvos gyakran rendel antibiotikumot, a tüneti szerek, köztük a nyákoldók megválasztását azonban sokszor a betegre bízza.

Hirkep A Nyákoldók Helyes Alkalmazása

Érdemes áttekinteni, mi történik, ha acetilciszteint vagy ambroxolt alkalmazunk az antibiotikumokkal együttesen.

Amikor laboratóriumban egyes antibiotikumokat és acetilciszteint kevertek össze, az antibiotikum elvesztette hatékonyságát. A jelenség elnevezése: negatív interakció. Ettől a betegek még bevehetik az acetilciszteint, de gondosan ügyelni kell rá, hogy az érintett antibiotikumtól külön, legalább 2 óra elteltével alkalmazzák.

Ennek épp az ellenkezője történik, amikor ambroxolt veszünk be az antibiotikummal együtt.

Több gyakran felírt antibiotikumról igazolódott, hogy ambroxollal történő együttes szedése esetén jobban bejut az alkalmazásával megcélzott hörgőváladékba.

Ezt a kedvező kölcsönhatást nevezzük pozitív interakciónak. Van olyan antibiotikum, amely esetén ez a kedvező hatás terápiásan is kihasználható.

A beteg számára nem elhanyagolható az a kényelmi tényező sem, hogy az ambroxol és a különféle antibiotikumok együttes alkalmazása során nem kell az órát lesni, hanem a gyógyszerek egyszerre is bevehetőek.

Köptető, nyákoldó hatású készítményekkel kapcsolatban általánosságban javasolt, hogy ne szedjünk velük egyszerre köhögési reflexet gátló köhögéscsillapítókat, mert gátolják a feloldott nyák távozását.

Az ambroxol alkalmazása elegendő ahhoz, hogy a váladék gyorsabban kiürüljön, ezáltal normalizálódik a légzőszervi tónus, ami javítja a köhögést.

Irodalom