Teva
Ambroxol Hirek Aloldal Tippek Szaraz Kohogesre 2x

Tippek száraz köhögés esetén

A hétköznapi szóhasználattal megfázásnak nevezett felső légúti tünetegyüttest torokfájás, köhögés, orrfolyás, tüsszögés, hőemelkedés, rossz közérzet és néha fejfájás jellemzi.

A hétköznapi szóhasználattal megfázásnak nevezett felső légúti tünetegyüttest torokfájás, köhögés, orrfolyás, tüsszögés, hőemelkedés, rossz közérzet és néha fejfájás jellemzi. A panaszok általában néhány nap múlva megszűnnek, a váladékot eltávolító produktív köhögés azonban gyakran szárazzá válik és még jó ideig kínozza a beteget. Ennek elsődleges oka, hogy a kórokozók a légutak receptornak nevezett egységeit a fertőzés akut időszakában érzékenyítették, de mi magunk is ronthatunk saját helyzetünkön. A túlfűtött, száraz levegőjű lakás nem szolgál arra, hogy a maradványtünetek mihamarabb elmúljanak.

A produktív és száraz köhögés elkülönítése csak látszólag könnyű. Néha az orvos is bajban van, amikor betegek vagy a szülők elmondása alapján szeretné megítélni köhögés jellegét. Egy brit kórház által szervezett vizsgálat során 48 szülőt kértek meg, jellemezze gyermeke köhögését, de a kérdésre csak a vizsgált személyek fele adott megfelelő választ. Minden ötödik szülő szerint a gyermek köhögése hol ilyen, hol olyan, a szülők negyede pedig a száraz és produktív köhögést tartalmazó videók megtekintése után sem tudta megfelelően elkülöníteni a köhögés két típusát.

Istock 925714412 32x

Amennyiben a felső légúti hurut akut tünetei elmúltak és köhögésünk kellemetlenné, kínzó válik, elérkezett az idő annak csillapítására. Mielőtt gyógyszerekhez nyúlunk, alkalmazzunk néhány kézenfekvő praktikát. Otthonunkban párologtassunk, a gyerekszoba páratartalma érje el a 60 %-ot. Amennyiben hideg időben, főleg télen elhagyjuk a lakást, viseljünk szájat és orrot eltakaró csősálat, vagy maszkot. Erre nem csak azért van szükség, hogy másokat megvédjünk a fertőzéstől vagy mi magunk ne szerezzünk be újabb kórokozókat, és nem is csak azért, hogy ne fázzunk meg újra.

A hideg levegő páratartalma rendkívül alacsony. Míg nyáron, a 30 °C-os melegben a levegő minden köbmétere több mint 30 gramm vizet tartalmaz, addig ez 0 °C esetén az 5 grammot sem éri el, mínusz 20 fokos hidegben pedig alig 1 gramm. Télen a szabadban sál vagy maszk nélkül minden légvétellel meleg, páradús levegőt lélegzünk ki, helyette hideg és rendkívül száraz levegő jut a szervezetünkbe, tovább irritálva az éppen átvészelt fertőzésben megfáradt légutakat.

Istock 1157158052 12x

Hasonló helyzet alakulhat ki nyáron is, ha felvonóval, fogaskerekűvel vagy akár gyalogosan például az Alpokban járunk. A magassághoz társuló alacsony légnyomás szintén kevesebb vízpárát képes a levegőben tartani, majd túltelítetté válik. Nemrég lezajlott lázas időszak szintén ronthatja a szervezet vízháztartását.

Csodálatos italunk, a tea nem csak a benne lévő hatóanyagoknak és melegségének köszönhetően orvosolja a légúti tüneteket. Hidegben, nagy magasságban, lázat és izzadást követően a kellő hidratáltság biztosítása az egész szervezet, így a légutak belsejét borító nyákréteg összetétele és sűrűsége szempontjából is fontos.

Száraz köhögésünket nyákoldó készítménnyel is orvosolhatjuk. Az Ambroxol-Teva a légutak tisztítására, az úgynevezett mukociliáris klírenszre kifejtett hatása résén normalizálja a légzőszervi tónust, ami javítja a köhögést. Nyákoldó hatás nélküli köhögéscsillapítóhoz csak indokolt esetben nyúljunk, kisgyermekek esetén lehetőleg orvosi javaslatra.

Irodalom