teva-cough-1
teva-cough-2

Köptető kell vagy köhögéscsillapító?

A köhögési reflex leggyakrabban az alsó légutakhoz tartozó légcsőből és a hörgőkből indul ki, de a felső légutak és más szervek betegsége is eredményezheti. Az orr, a garat vagy a belső fül megbetegedése éppúgy megnyilvánulhat köhögésben, mint a gyomor vagy a rekeszizom érintettsége.

Amennyiben a köhögés három hétnél rövidebb ideig tart, heveny (akut), ha ennél hosszabb ideig áll fenn, idült (krónikus) köhögésről beszélünk.

Köhögéskor a légzőizmok gyors összehúzódását követően a mellűri nyomás megemelkedik, a hangrés megnyílik, a kiáramló levegő pedig igyekszik eltávolítani a felszaporodott sűrű váladékot, vagy a légutakba került irritáló anyagot.

A baktériumok és vírusok által kiváltott légúti fertőzések gyakori velejárója az akut köhögés. 

Általában hirtelen kezdődik az allergiás időszakra jellemző köhögés is, majd az allergén belégzésének időtartamától függően csökken, esetleg tartóssá válik.

A heveny köhögés súlyos légúti és szívet érintő megbetegedések velejárója is lehet. 

A krónikus köhögés számos kiváltó oka közül három megbetegedést érdemes kiemelni. Az első a krónikus hörghurut, mely nagyon jellemző a dohányosokra. Akkor állapíthatjuk meg, amikor a beteg két egymást követő évben évente legalább három hónapig köhög és produktív köpetet ürít. A krónikus köhögés következő oka az asthma, a harmadik megbetegedés viszont érdekes módon eredetileg nem légúti kórkép. A vizsgálatok eredményei alapján megállapítható, hogy minden ötödik krónikus köhögést a gyomorsav visszaáramlása, majd a légutakba történő bejutása váltja ki. A krónikus köhögésnek persze számos további oka is lehet, így nagyon fontos, hogy az okokat orvosi szakorvosi vizsgálat útján tárjuk fel.

A tüneti kezelés szerepének megértéséhez még két fogalommal érdemes megismerkedni:

a produktív köhögés váladékürítéssel járó köhögést jelent, míg a száraz, váladékfelszakadással nem járó köhögést improduktív köhögésnek nevezzük. 

A köhögést a betegek zöme kellemetlen, szükségtelen tünetként értékeli, amitől mielőbb szeretne megszabadulni. Mit tegyünk, ha köhögésünk produktív, az orvosi vizsgálat pedig nem igazolt a háttérben súlyos állapotot?

Az akut légúti fertőzésekhez társuló produktív köhögés a szervezet tisztítását szolgálja, így nem lehet cél annak gyors csillapítása. 

A légutakban hatékony öntisztító rendszer működik, melynek lényege, hogy a bejutott idegen anyagok a hörgőváladékban csapdába esnek, eltávolításukról pedig a csillószőrök kifelé irányuló mozgása gondoskodik.

Az ambroxol összetett hatásának köszönhetően javítja a légutak öntisztulását, ennek következtében végül normalizálódik a légzőszervi tónus, ami javítja a köhögést. 

Természetesen előfordulhat olyan állapot, amikor a légúti gyulladás lezajlását követően, télen, a száraz levegőjű, túlfűtött szobában nagyon nehezen múlik a köhögésünk. Ilyenkor, amikor a köhögés már improduktív, meg lehet kísérelni köhögéscsillapító alkalmazását, a produktív szakaszban azonban inkább segítsük a szervezet élettani folyamatait és a légutak természetes öntisztulását. A köhögés kívánt könnyítését a ezzel biztosíthatjuk.

Irodalom

  1. Zsolt Tulassay: A belgyógyászat alapjai 1. (Medicina Könyvkiadó Zrt, 2010.) 
  2. F. Scaglione et al: Mucoactive Agents in the Therapy of Upper Respiratory Airways Infections (Clinical Medicine Insights: Ear, Nose and Throat Volume 12: 1–9, 2019.) 
  3. https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=17253

A nyákoldók helyes alkalmazása

Bizonyára mindenki tapasztalta, mi történik, ha össze nem illő ételeket, esetleg italokat fogyasztunk közvetlenül egymás után. A nem kívánatos táplálék szervezetünkben – kellemetlen tünetek kíséretében – „összevész”. Nincs ez másként a gyógyszerek esetén sem. Vannak készítmények, melyek nyugodtan bevehetők egyszerre, míg más szerek esetén nem kívánatos kölcsönhatás léphet fel.

A jelenség neve a szakirodalomban: interakció. 

Az orvos a recept felírása során a lehetséges interakciókat is figyelembe veszi. Ilyen jellegű kölcsönhatástól azonban a vény nélkül is kiadható gyógyszerek, így a nyákoldók sem kivételek. Erről pedig már a betegeknek is tudnia kell.

Az alsó légúti fertőzések esetén az orvos gyakran rendel antibiotikumot, a tüneti szerek, köztük a nyákoldók megválasztását azonban sokszor a betegre bízza.

Érdemes áttekinteni, mi történik, ha acetilciszteint vagy ambroxolt alkalmazunk az antibiotikumokkal együttesen. 

Amikor laboratóriumban egyes antibiotikumokat és acetilciszteint kevertek össze, az antibiotikum elvesztette hatékonyságát. A jelenség elnevezése: negatív interakció. Ettől a betegek még bevehetik az acetilciszteint, de gondosan ügyelni kell rá, hogy az érintett antibiotikumtól külön, legalább 2 óra elteltével alkalmazzák.

Ennek épp az ellenkezője történik, amikor ambroxolt veszünk be az antibiotikummal együtt.

Több gyakran felírt antibiotikumról igazolódott, hogy ambroxollal történő együttes szedése esetén jobban bejut az alkalmazásával megcélzott hörgőváladékba. 

Ezt a kedvező kölcsönhatást nevezzük pozitív interakciónak. Van olyan antibiotikum, amely esetén ez a kedvező hatás terápiásan is kihasználható.

A beteg számára nem elhanyagolható az a kényelmi tényező sem, hogy

az ambroxol és a különféle antibiotikumok együttes alkalmazása során nem kell az órát lesni, hanem a gyógyszerek egyszerre is bevehetőek. 

Köptető, nyákoldó hatású készítményekkel kapcsolatban általánosságban javasolt, hogy ne szedjünk velük egyszerre köhögési reflexet gátló köhögéscsillapítókat, mert gátolják a feloldott nyák távozását.

Az ambroxol alkalmazása elegendő ahhoz, hogy a váladék gyorsabban kiürüljön, ezáltal normalizálódik a légzőszervi tónus, ami javítja a köhögést. 

Irodalom

  1.  K. Gyires, Zs. Fürst: A farmakológia alapjai (Medicina Könyvkiadó Zrt, 2011.) 
  2.  F. Scaglione et al: Mucoactive Agents in the Therapy of Upper Respiratory Airways Infections (Clinical Medicine Insights: Ear, Nose and Throat Volume 12: 1–9, 2019.) 
  3. https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=17253