teva-for-parents

A kisgyermekkori köhögés okai és kezelése

A köhögésnek számos oka lehet: a légzőrendszer különféle területeinek megbetegedését például éppúgy kísérheti, mint az anatómiailag közeli szervek elváltozásait. Általában száraz és nedves – orvosi kifejezéssel improduktív és produktív – köhögést különböztetünk meg aszerint, hogy a légutakból távozik-e váladék vagy sem. A köhögés eredetének kiderítését kisgyermekeknél bízzuk orvosra, hiszen mindkét köhögéstípus, illetve a kísérő tünet is lehet olyan jellegzetes, ami első hallásra is bizonyos betegségekre utal.

A gyermekkori heveny hörghurut (akut bronchitisz) fő oka, hogy a felső légúti vírusfertőzések gyakran terjednek a légutakban lefelé is, amíg elérik a hörgők nyálkahártyáját.

Kezdetben száraz köhögés jellemzi, amely néhány nap múlva produktívvá válik. Már itt érdemes hangsúlyozni, hogy a betegség kezdetén fellépő száraz köhögés nem indokolja köhögéscsillapítók alkalmazását. A túlzottan korán elkezdett köhögéscsillapító kezelés a váladék pangásával járhat, és felülfertőződést okozhat, vagyis az állapot súlyosbodását eredményezheti.

A hörghurutos gyermek a köhögés mellett eleinte más tünetet nem mutat, legfeljebb enyhe hőemelkedése van. A pontos diagnózist az orvos a tüdő hallgatása után állítja fel. Kezelésként a vírusos eredet miatt elsősorban tüneti szerek, köztük köhögést könnyítő és a nyák távozását segítő készítmények javasoltak. Az elsődlegesen baktériumok okozta heveny hörghurut gyerekkorban igen ritka.

A kis hörgők gyulladása (a hörgőcskegyulladás, bronchiolitisz) súlyos állapotot jelent. 

Helyi járványok során, rendszerint a téli hónapokban jelentkezik. Általában szintén vírusok okozzák és náthás tünetekkel kezdődik, ezt követően azonban 2-3 nap alatt az izgatott köhögés, szapora légzés, táplálási nehézség alakulhat ki. Előfordul enyhe lefolyású forma, máskor a tünetek rosszabbodnak, és kórházi kezelésre is szükség lehet.

A nagyobb és a kisebb hörgőket érintő, eltérő súlyosságú légúti gyulladás rövid ismertetése is megmutatja, hogy ha kisgyermekünk köhög, ne nyúljunk automatikusan köhögéscsillapítóhoz. Ha az orvosi vizsgálat alapján a gyermek otthoni kezelése javasolt,

jó szolgálatot tehet az újszülöttek, csecsemők és gyerekek számára egyaránt alkalmazható, ambroxol hatóanyagot tartalmazó szirup. .

A légutak öntisztulását összetett hatása révén képes fokozni, ezáltal végül normalizálódik a légzőszervi tónus, ami javítja a köhögést.

A tünetek kezelése mellett, száraz levegőjű helyiségben ne feledkezzünk meg a párologtatásról sem. A lakások minimálisan elvárt 40 %-os páratartalma a gyermekszobában nem elegendő, itt érdemes legalább 60 %-on tartani.

Irodalom

  1.  L. Maródi: Gyermekgyógyászat (Medicina Könyvkiadó Zrt, 2013.) 
  2.  A. Kantar et al.: An overview of efficacy and safety of ambroxol for the treatment of acute and chronic respiratory diseases with a special regard to children (Multidisciplinary Respiratory Medicine 2020; 15:511) 
  3. https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=17253